آران و بیدگل الگوی موفق بیابان زدایی در کشور

1395/12/12
61
0
اجتماعیتمام عناوین اجتماعی
کد خبر :2524
به گزارش آران و بیدگل نیوز، جنگل کاری 120 هزار هکتار از مناطق ماسه‌ ای و بحرانی آران و بیدگل در طول حدود 50 سال گذشته، پوشش 6 درصدی جنگل ‌های دست کاشت کشور را به خود اختصاص داده و این شهرستان همواره در کانون توجه کارشناسان ایرانی و خارجی بوده است.

\"\"

**نمایندگان کشورهای مختلف جهان از طرح های بیابانزدایی آران و بیدگل بازدید می کنند
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگل‌ ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به برگزاری کنفرانس مبارزه با گرد و غبار در دوشنبه 12 تیرماه در تهران اظهار داشت: یکی از برنامه‌ های این کنفرانس جهانی بازدید از سایت‌ های مقابله با گرد و غبار ایران است که با مسئولیت سازمان جنگل‌ ها در روز دوم کنفرانس و در 13 تیرماه انجام می‌ شود.
پرویز گرشاسبی با اشاره به اینکه روز سه‌شنبه (13 تیرماه) بازدید از سه سایت جمهوری اسلامی ایران برنامه ‌ریزی شده است افزود: اولین سایت آران و بیدگل در استان اصفهان است که تجربه مقابله با طوفان ‌های شن و گرد و غبار را در کشور ایران نشان می‌ دهد.
وی ادامه داد: در این سایت از اقدام های سازمان جنگل‌ ها از جمله درختکاری و مالچ‌ پاشی که مانع حرکت شن‌ های روان به سمت شهرها می ‌شود بازدید خواهد شد.

\"آران

**آران و بیدگل در زمینه بیابان زدایی بسیار موفق عمل کرده است
فرماندار آران و بیدگل در گفت و گو با ایرنا با بیان این که این شهرستان ویترین عملکرد سازمان جنگل‌ ها، مراتع و آبخیزداری کشور در موضوع طرح‌های بیابان ‌زدایی است اظهار داشت: این شهرستان با اقدام های صورت گرفته در 5 دهه گذشته در زمینه بیابانزدایی بسیار موفق عمل کرده است.
ابوالفضل معینی نژاد با اشاره به این که شهرستان آران و بیدگل 610 هزار هکتار وسعت دارد که اکثر آن هم بیابانی است افزود: این شهرستان علیرغم کویری بودن، خشکسالی و کاهش بارندگی در زمینه‌ بیابان ‌زدایی و تثبیت شن ‌های روان در کشور بسیار موفق عمل کرده است.
وی میزان متوسط بارندگی در سال در آران و بیدگل را 120 میلیمتر برشمرد و گفت: در این شهرستان بیش از 3 هزار میلیمتر تبخیر آب داریم ولی به جهت فعالیت های گسترده اداره منابع طبیعی در تثبیت شن های روان تا حدود زیادی موفق بودیم.
وی تصریح کرد: در سایه تثبیت شن های روان نیز فعالیت های کشاورزی و صنعتی در این شهرستان گسترش یافته است که در حال حاضر هم مهم ترین رسالت ما حفاظت از عرصه های منابع طبیعی تثبیت شده است.

**384 هزار هکتار از مساحت آران و بیدگل بیابانی است
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آران و بیدگل نیز در گفت و گو با ایرنا با اشاره به مساحت 384هزار هکتاری عرصه ‌های بیابانی این شهرستان افزود: مهم ترین پدیده ژئومورفولوژی منطقه، وجود نوار ریگ بلند به طول 90 کیلومتر است که مساحت آن حدود 112 هزار هکتار و در اولویت طرح‌ های بیابان‌ زدایی و تثبیت شن ‌های روان است.
رضا شفیعی بیان کرد: کار تثبیت شن ‌های روان منطقه از سال 1348 آغاز شده است که بذرپاشی، مالچ‌پاشی، قلمه‌ کاری و بذرکاری 4 روش تثبیت شن ‌های روان در این منطقه بوده است.
وی گفت: مالچ ‌پاشی باعث تثبیت شن‌‌های روان و همچنین مانع تبخیر رطوبت می ‌شود و بعد از آن با نهال ‌کاری تپه‌ های شنی بطور کامل تثبیت می‌ ‌شود.
شفیعی تصریح کرد: برای طرح های نهالکاری از درختان بومی منطقه از جمله تاغ، اسکنبیل، قره داغ و شوره گز استفاده می شود که در مقابل خشکسالی هم مقاوم هستند.

\"???

**نتیجه بیابان زدایی در آران و بیدگل ایجاد 120 هزار هکتار جنگل دست کاشت است
کارشناس واحد بیابان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری آران و بیدگل نیز اظهار داشت: شهرستان آران و بیدگل با وسعت 610 هزار هکتار دارای عوارض مختلف بیابانی همچون ماسه زار، دشت ریگی، دریاچه نمک ، کلوت و یاردانگ است.
حمید گل آرایی افزود: وسعت 384 هزار هکتاری اراضی بیابانی و وسعت 112 هزار هکتاری ماسه های روان در این منطقه، باعث وقوع پدیده فرسایش بادی و طوفان ‌های ماسه ای در سال های قبل از اجرای طرح تثبیت شن در منطقه می شده است.
وی گفت: بنابر اظهارات افرادی که دوران قبل از اجرای طرح بیابانزدایی را به خاطر دارند در گذشته با کوچکترین وزش باد در منطقه وضعیت چنان بحرانی می شد که آسمان روز سیاه می شد و گویی شب فرا رسیده که با وقوع چنین وضعیتی تمام رفت و آمدها و فعالیت های اقتصادی شهر متوقف می شد.
وی افزود: طرح های تثبیت شن و فعالیت های بیابان زدایی از جمله نهال ‌کاری، قلمه‌ کاری، بذرکاری و مالچ پاشی جهت جلوگیری از اثرات مخرب بیابان زایی از سال 1349 در این شهرستان آغاز و تا به امروز ادامه دارد که نتیجه اجرای این فعالیت ها تثبیت نوارریگ بلند به طول 80 کیلومتر و ایجاد 120 هزار هکتار جنگل های دست کاشت تاغ است.
گل آرایی بیان کرد: امروز فعالیت های بیابانزایی، باعث رونق فعالیت های اقتصادی، کشاورزی و زیر بنایی در شهرستان آران وبیدگل شده است به طوری که درحال حاضر این شهرستان با 15 هزار هکتار سطح اراضی زیر کشت محصولات زراعی و باغی، رتبه اول تولید پسته در استان اصفهان، قطب اول تولید فرش ماشینی در کشور گویای اثرات فعالیت های بیابانزدایی می باشند.
وی با بیان اینکه در سال های نه چندان دور در این شهرستان عملیات تثبیت شن و بیابانزدایی در حجم وسیعی صورت گرفته است افزود: در حال حاضر وجود 109 هزار هکتار کانون بحران فرسایش بادی که با وزش باد و فرسایش خاک، باعث خسارت به تاسیسات زیربنایی، اراضی کشاورزی، مسکونی و صنایع می شود بایستی فعالیت های بیابانزدایی در این مناطق بیش از گذشته متمرکز شود.
براساس گزارش های سازمان محیط زیست و کارشناسان در ایران علل گرد و غبار و ریزگردها می تواند نسبت به هر شهر متفاوت باشد، اما یکی از اصلی ترین آنها، زمین و دشت های رها شده و خشکی باتلاق ها می باشد و همچنین وجود خشکسالی در منطقه می تواند پیش زمینه ای برای ایجاد زمین های رها شده و در نتیجه پیدایش گرد و غبار شود.
کارشناسان اندازه ریزگردها را از یک تا 10 میکرون اعلام می کنند و تاکید دارند که حتی درختان هم از این پدیده در امان نیستند به طوری که این ذرات می ‌توانند روی گیاهان اثر بسیار منفی بگذارند، روزنه ‌های تنفسی گیاهان را مسدود کنند و به این ترتیب تنفس گیاه متوقف ‌شود، این امر موجب کاهش جذب نور و زرد شدن و ریزش برگ‌ درختان می شود.
کارشناسان همچنین اعلام می دارند؛ زرد شدن و ریزش برگ درختان آثار کوتاه ‌مدت گرد و غبار بر فضای سبز است و این پدیده اثرات طولانی ‌مدت نیز دارد، کاهش رشد درختان و خشک شدن فضای سبز از جمله اثرات طولانی ‌مدت گرد و غبار بر فضای سبز است.
در این حال پزشکان برای در امان ماندن از اثرات منفی ریزگردها و گردوغبار بر روی سلامت ما انسانها توصیه هایی دارند از جمله این که در موقع بروز این پدیده بهتر است کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و آنها که ناراحتی های عفونی دارند از منزل خارج نشوند و در صورت اجبار برای خروج از منزل، از یک یا حتی دو ماسک مناسب و فیلتردار برای جلوگیری از ورود ریزگردها به داخل دهان، بینی و ریه ها کمک بگیرند و در صورت نداشتن ماسک از پارچه خیس هم می توان استفاده کرد.
همچنین کارشناسان تغذیه به خوردن میوه های تازه، شیر و لبنیات و نوشیدن آب فراوان در روزهایی که ریزگردها در هوا زیاد است، توصیه می کنند و می گویند: نوشیدن آب، شیر و لبنیات باعث دفع مواد آلوده از طریق کلیه ها و نرم کردن مخاط ریه می شود، بنابراین به مردم توصیه می کنند روزانه 4 تا 6 لیوان آب برای جلوگیری از التهاب ریه و مقابله با ریزگردها مصرف کنند.

 * گزارش: حسین منصوری فر

;
نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید
کد امنیتی
ذره بین

هیچ نظری برای این خبر ثبت نشده است

با ثبت نظر خود اولین نفری باشید که برای این خبر نظر ثبت کرده است.