به آران و بیدگل، نگین سبز کویر مرکزی ایران سفر کنید

1394/12/05
49
0
سیاسینماز جمعه
کد خبر :4319
آران و بیدگل نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان: آران و بیدگل از قدیمی‌ترین سكونتگاه‌های بشری است كه قدمت آن به حدود 7 هزار ساله سیلك می‌رسد به این صورت كه در اطراف نخستین خاستگاه مدنیت درجهان، آبادی‌هایی به صورت قلعه پدید آمد و به منطقه‌ای به نام چهل‌حصاران شهرت یافت كه آران و بیدگل هر كدام یكی از این چهل حصار هستند.
آران كه اصل آن از آرین آمده به معنای جایگاه مقدس و مكان گرمسیر و بیدگل برگرفته از ویگل است.
شهرستان آران و بیدگل با وجود آستان مقدس امامزاده محمد بن هلال بن علی (ع) و دارابودن دیگر بقاع متبركه، مساجد قدیمی، حسینیه، تكیه، آب‌انبار، حمام، قلعه، كاروانسرا و خانه‌های مسكونی تاریخی و جاذبه‌های طبیعی اعم از كویر مرنجاب، تپه‌های بلند، ریگزارها، گونه‌های گیاهی متنوع كویری و حیاط وحش از جمله جاذبه‌های گردشگری در شمال استان اصفهان است.

\"\"

شهرستان کویری آران و بیدگل گر چه از خضراء و چمن سبزی ندارد اما بواسطه وجود ذی جود و پربرکت آستان مقدس فرزند بلافصل حضرت علی (ع) به جان و روح هر رهگذر سبزی و نور می بخشد و طراوت و معنویت و شادابی را به مردمان این خطه ارزانی می کند.
شهرستان آران و بیدگل با وجود آستان مقدس هلال بن علی(ع) همچون نگینی درخشان در کنار آستان قدس رضوی، ‌آستان مقدس شاهچراغ(ع)،‌ حرم عبدالعظیم حسنی و امامزاده صالح(ع) و ‌مسجد مقدس جمكران در زمره یکی از پنج شهر مذهبی کشور قرار گرفته است.
سردر و هشتی ورودی رفیع ، صحن‌های وسیع ، ایوان آیینه کاری شده كه به نذر و دستور كریم‌خان‌زند صورت گرفته ، بدنه داخلی همراه با كاشی‌های معرق، كادربندی‌های زیبا تزئین شده و رواق‌های مزین به انواع رسمی‌بندی‌های سنتی بقعه و بارگاه عظیم و شكوهمند امامزاده محمد هلال بن علی ‌(ع) را كه می بینی ناخودآگاه ایوان نجف برایت تداعی می شود.
با دیدن گنبد و گلدسته فیروزه ای این آستان به قدمت دوران قبل از صفویه بی اختیار دست ادب بر سینه میگذاری و با بلور اشکی که در چشمانت حلقه می زند از چشمان خیست با دل عاشق و متوسلت به زیارت فرزند حیدر پل میزنی تا عقیق دلت را  همراه با پنجره انگشتانت که در  شبکه های ضریحش حلقه می شود به آستان ملائک پاسبان امیرالمومنین دخیل بندی
مساجد قدیمی و تاریخی و بقاع متبرکه
از مجموعه‌های تاریخی شهر آران و بیدگل می توان از مسجد قاضی كه شامل مسجد جامع، حسینیه، مهدیه، بقعه متبركه پنج امامزاده، آب انبار، بازارچه‌های شرقی و غربی، مسجد ملاعلی و خانه علمای عاملی نام برد كه به جز مسجد جامع كه درقرن‌های اولیه اسلام ساخته و در دوران صفویه به دستور شاه تهماسب اول توسعه یافت اكثر بناها در دوران صفویه، زندیه و قاجاریه احداث شده‌ است.
سردر و ایوان‌های رفیع، شبستان‌های وسیع تابستانی و زمستانی و نیز طبقات فوقانی و تحتانی این مسجد قاضی از عظمت فراوانی برخوردار بوده و بر سردر ورودی و شبستان تابستانی كتیبه‌هایی به خط ثلث و نستعلیق از دوران‌های صفویه، زندیه و اوایل قاجاریه به جا مانده است.
كتیبه‌های دست‌نویس دیوارهای شبستان موسوم به بهاریه نشان می‌دهد در این مسجد حوزه علمیه دایر بوده و بنا به نقل از یكی از علمای خاندان عاملی، امام رضا (ع) در مسیر مسافرت به خراسان در این مسجد نماز اقامه كرده‌اند.
مجموعه تاریخی محله بازار، شامل مسجد قدیمی با قدمت دوره ایلخانی با كتیبه و شبستان فوقانی مربوط به دوره صفویه، حسینیه، بقعه مباركه امامزادگان، آب‌انبار و میدان وسیعی كه در مراسم تعزیه‌خوانی و عزاداری از آن استفاده می‌شود.
بقعه و بارگاه عظیم و شكوهمند امامزاده محمد هلال بن علی ‌(ع) با سردر و هشتی ورودی رفیع و زیبا و صحن‌های وسیع كه بدنه داخلی آنها با كاشی‌های معرق و كادربندی‌های زیبا تزئین شده و رواق‌های مزین به انواع رسمی‌بندی‌های سنتی همراه با گنبد و گلدسته با قدمت دوران قبل از صفویه و آینه‌كاری‌هایی كه به نذر و دستور كریم‌خان‌زند صورت گرفته و گلزار شهدای مجاور آن این مركز را به یكی از دیدنی‌ترین اماكن آران و بیدگل تبدیل كرده‌است.
بقعه امامزاده هادی با گلدسته‌های رفیع كاشیكاری و ایوان و صحن و سرایی وسیع و دلربا و رواق‌هایی مزین به كاشیكاری و نگارگری‌های نفیس از آثار به جا مانده دوران صفویه است كه در جوار آن گلزار شهدای بیدگل بر ارزش‌های فرهنگی آن افزوده است.
بقعه امامزاده قاسم با گنبدی هرمی شكل و صحن و سرایی دلگشا و باروی قدیمی و زیبا كه بنا به ذكر منابع عمه شاه عباس اول صفوی در مسیر عزیمت به خراسان در این منطقه با مشكلی روبه‌رو می‌‌شود كه با تو سل به این بزرگوار حاجتش روا  شده و ساخت و ساز این بقعه را نذر می‌كند.
مسجد نقشینه موسوم به مسجد قاسم از بناهای سلجوقی در زمره بناهای شاخص فرهنگی مذهبی منطقه است كه وجود سی پاره كلام الله مجید كه در دوره زندیه مرقوم و هر كدام توسط یك بانو وقف شده بیانگر اینست كه این مسجد یك مركز فعال فرهنگی در آن دوران بوده است.
مقبره حاج سلیمان صباحی بیدگلی از شعرای نامدار دوران زندیه و از بانیان نهضت ادبی بازگشت در مجاورت بقعه و بارگاه امامزاده حسین ‌(ع) در ردیف مراكز دیدنی این شهرستان است.
خانه‌های تاریخی افتخارالاسلام دربندی، بنی‌طبا، عبدالله خان و مسعودی و مساجد چهارسوق، باباحاجی، سركوچه یخچال، میدان بزرگ، علی ‌(ع)، حاج عبدالصمد و مدرسه و حسینیه‌های خانقاه، سلمقان، وشاد و حاجی امین و حمام‌های عنایتی، حاج محمد، یخچال، مختص‌آباد و عصارخانه شهید عصاری و بقاع متبركه فیض‌آباد، امامزاده فضل، قدمگاه، هفت امامزاده، امامزاده علی‌اكبر (ع)، هاشم بن علی (ع) و امامزاده حسین (ع) از دیگر مكان‌های تاریخی شهر آران و بیدگل است.
منطقه نمونه گردشگری بین المللی مرنجاب و دریاچه نمک
كاروانسرا مرنجاب با بیش از 350 سال قدمت یكی دیگر  از دیدنی‌هاییمنحصر به فرد طبیعی و گردشگری این شهرستان است  كه به دستور شاه عباس اول صفوی با کاربری  استقرار ماموران محافظ راه ابریشم و اطراق و اقامت كاروانیان و زوار شاه خراسان در مجاورت دریاچه نمك ساخته شد.
این کاروانسرا در 50 کیلومتری آران وبیدگل و 70 کیلومتری شرق کاشان به لحاظ معماری، وضعیت طبیعت اطراف بویژه تپه های شنی در فاصله 12 کیلومتری شرق این کاروانسرا این دارای چشم‌انداز زیبا و رویایی كویر است که همواره سوژه جذاب و دلخواه عکاسان علاقه مند به این فضاهای طبیعی بکر و بدیع  است.
وجود چشمه آب شیرین و زلال در ضلع جنوبی کارونسرا  با چند درخت بلند قامت در کویر خشک و برهوت و در منطقه ای که در یاچه نمک وجود دارد یکی دیگر از شگفتیها و نعمتهای حیرت آور در این منطقه است.
منطقه مرنجاب از دیر باز همواره یکی از مهمترین رصدگاههای ایران در رصد ستارگان به شمار می رود که دوستداران نجوم و شگفتیهای آسمان را از نقاط مختلف کشور به این منطقه کشانده است.
کاروانسرای مرنجاب ،تپه های شنی ،دشت بی انتهای کویر ،سیاه کوه و طلوع و غروب زیبا و وصفدناپذیر
خورشید در افق وسیع کویر و آسمان زیبای پرستاره شب آن بسیار دیدنی و اعجاب آور است.
دریاچه نمك هم یكی دیگر از جاذبه‌های كم نظیر گردشگری منطقه مرنجاب است كه با وسعت 2 هزار و 500 كیلومتر بین استان‌های اصفهان، سمنان و قم واقع شده و آسان‌ترین مسیر دسترسی به آن آران و بیدگل است.
این دریاچه برای تامین نمك طعام كه به سهولت از دریاچه برداشت می‌شود مورد بهره‌برداری بوده و چندضلعی‌های خانه زنبوری متشكله در آن كه به صورت سفید دیواره‌های آن تا ارتفاع 20 سانتیمتری از كریستال‌های نمك به وجود می‌آید منظره‌ای رویایی مجسم می‌سازد و وجود گروهی از فلامینگوهای مهاجر در بعضی از سال‌ها در ابتدای پاییز و برگزاری مسابقات رالی هر ساله بر سطح دریاچه بر جذابیت‌های آن افزوده است.
سایت تاریخی ویگل
سایت تاریخی ویگل شامل چند آب انبار و موزه مردم‌شناسی یكی دیگر از جاذبه‌های این شهرستان كویری است.
جاذبه های تاریخی و گردشگری حومه این شهرستان از جمله شهر نوش‌آباد در سه كیلومتری غرب آران و بیدگل با وجود آثار تاریخی و دیدنی‌های متعدد نظیر شهر زیر زمینی، قلعه سی‌زان، مسجد جامع، بقعه امامزاده محمد (ع)، مسجد علی (ع) و موزه مردم‌شناسی خود می‌تواند لحظات دل‌انگیزی را برای مسافران ایجاد كند.
آثار و ابنیه تاریخی شهر ابوزیدآباد نیز شامل كاروانسرای صفوی، بقعه مباركه امامزاده (ع)، مجموعه تاریخی خواجه، قلعه كرشاهی و بقعه امامزاده صالح است.
سفید شهر نیز خود با دارا بودن ابنیه و آثار تاریخی چون بقعه امامزاده بی‌بی سكینه خاتون، مسجد جامع، حسینیه و خانه‌های قدیمی پذیرای خیل مشتاقان تاریخ این مرز و بوم است.
مسجد جامع روستاهای محمدآباد، باغ و كوشك تاریخی علی‌آباد كویر كه یك روستای مصوب هدف گردشگری ست از جاذبه‌های تاریخی بخش مركزی شهرستان آران و بیدگل است.
زبان مردم این منطقه فارسی با لهجه‌های متفاوت است و این زبان محلی در زمره زبان‌های پهلوی قدیم به‌شمار می‌رود.
شهید رضا شمس آبادی بزرگترین افتخار مذهبی ملی آران وبیدگل
شاخصهای مذهبی و فرهنگی اجتماعی این شهرستان که در شمالی ترین نقطه استان اصفهان واقع شده منحصر به آستان مقدس محمد هلال بن علی (ع) و مراسم آیینی سنتی محرم تمام نمی شود مردمان این خطه در عرصه سیاسی اجتماعی نیز با شهادت رضا شمس آبادی عامل ترور شاه بزرگترین مدال افتخار ملی مذهبی را بر سینه دارند و با نثار این فرزند برومند و دلیر کویری برگ زرین دیگری بر مبارزات سیاسی خود در زمان انقلاب افزودند .
مردم ولایی آران و بیدگل در پاسخ به ندای امام خمینی (ره)و حضور فعال در عرصه‌های مختلف سیاسی لبیك گفتند و با تقدیم 720 شهید و مفقودالاثر، یك‌هزار و 450 جانباز، پنج‌هزار رزرمنده و 83 آزاده مقام نخست ایثارگری را در کشور كسب کردند.
ویژگیهای زبانی دینی  فرهنگی و سیاسی مردم آران و بیدگل
در مورد دین مردم آران و بیدگل قراینی جون آثار باقی مانده از آتشكده نیاسر می‌تواند دلیلی بر زرتشتی بودن آنها تا پیش از اسلام باشد كه با طلوع خورشید اسلام این خطه از جمله نخستین مناطق مركزی بود كه مردم آن به اسلام گرویده و به خاندان رسالت و امامت عشق ورزیدند كه وجود بقاع متبركه و زیارتگاه‌ها بویژه بارگاه ملکوتی محمد هلال نشان این مدعاست.
در مورد استعداد و پشتكار علمی و فرهنگی مردم این منطقه همین بس كه علامه دهخدا در لغت‌نامه ضریب بالای هوشی را از ویژگی‌های مردم این دیار دانسته و وجود شخصیت‌های بزرگ علمی، فرهنگی و ادبی نظیر ملا غلامرضا آرانی با تعلیفاتی همچون رساله هلالیه، جوامع‌الكلم و منابع‌الحكم، میرزا محمد محقق بیدگلی با آثار تذكره‌الذاكرین و ریاض‌العارفین و مشاهیر دیگری چون ملا محمد فاضل بیدگلی، میرزا احمد عاملی آرانی، افتخارالاسلام دربندی و سخنورانی همانند صباحی بیدگلی، نگاهی آرانی، فائض بیدگلی، ادیب بیضایی، دایی آرانی و واصف بیدگلی شاخصه‌های مهمی در بازیافت و پیشینه هویت فرهنگی و فنی این شهرستان هستند.
هنرها و صنایع دستی
شهرستان آران و بیدگل از دیرباز یكی از مراكز مهم تولید قالی و انواع پارچه‌های ابریشمی و پنبه‌ای دستباف بوده و سبو، كوزه، سنگاب، قلقلك ‌(ظرف سفالین كه آب را خنك نگاه می‌دارد)، گلیم‌بافی، خورجین‌بافی و گیوه‌چینی از صنایع دستی معروف این خطه است و هم‌اكنون نیز تعداد زیادی از مردم این سامان در زمینه صنایع‌دستی فعالیت دارند.
شغل رایج مردم آران و بیدگل بیشتر به شغل كشاورزی و قالیبافی اشتغال داشته و در حال حاضر با وجود شهرك‌های صنعتی و استقرار صنایع بزرگ از قبیل فولاد به یكی از قطب‌های صنعتی كشور به ویژه در زمینه تولید فرش ماشینی تبدیل شده‌‌است
شایان ذکر است  است آران و بیدگل در مرداد ماه سال 1375 بر اساس مصوبه هیئت وزیران در تقسیمات كشوری به عنوان شهرستان شناخته شد كه در حال حاضر دارای دو بخش مركزی و كویرات و چهار شهر آران و بیدگل، ابوزیدآباد، نوش آباد و سفیدشهر با 6 هزار و 51 كیلومتر مربع وسعت و حدود 100 هزار نفر جمعیت است.  
;
نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید
کد امنیتی
ذره بین

هیچ نظری برای این خبر ثبت نشده است

با ثبت نظر خود اولین نفری باشید که برای این خبر نظر ثبت کرده است.