جاذبه های گردشگری ابوزیدآباد

1393/07/08
58
0
سیاسینماز جمعه
کد خبر :4346

\"\"
به گزارش خبرنگار پرتال خبری آران و بیدگل \"ای بی نیوز\" از ابوزیدآباد،ابوزیدآباد از توابع شهرستان آران و بیدگل است.
ابوزیدآباد و روستاهای اطراف آن حسین آباد، قاسم‌آباد، یزدلان، کاغذی، امین‌آباد، محمدآباد، ریجن، علی‌آباد، شهریاری و فخره در ?? کیلومتری شرق (جنوب شرقی) کاشان در یک منطقه بیابانی (تپه‌های ماسه‌ای) در منطقه‌ای جلگه‌ای کم ارتفاع شهرستان کاشان واقع شده‌است که بین ?? درجه و ?? دقیقه تا ?? درجه و ?? دقیقه عرض شمالی و همچنین ?? درجه و ?? دقیقه تا ?? درجه و ?? دقیقه طول شرقی قرار دارد که با این ترتیب حسین‌آباد شیبانی در جنوبی‌ترین و شرقی‌ترین قسمت این محدوده واقع شده‌است. ریجن و شهریاری و فخره، شمالی‌ترین و امین‌آباد غربی‌ترین مرز این محدوده را تشکیل داده‌اند. مردم این منطقه به گویش بیذوی صحبت می‌کنند که یکی از گویش‌ها در شاخه? زبانهای ایران مركزی است. نام این منطقه در زبان محلی، بیذُوُی می‌باشد و مردم کاشان و فارسی زبانان اطراف کاشان تا دلیجان آن را بوزآباد می‌خوانند. بوز در زبان دری زرتشتیان یزد به معنی «بوی» است. بنابراین بیذوی به معنی بوی آباد است.از آثار تاریخی ابوزیدآباد و بخش کویرات که کمتر به آنها اشاره شده می‌توان قلعه? کرشاهی را نام برد.

بقاع متبرکه، مساجد، آب‌انبار، حمام، قلعه، کاروانسرا و خانه‌های تاریخی و جاذبه‌های طبیعی اعم از کویر ، تپه‌های بلند، ریگزارها، گونه‌های گیاهی متنوع کویری و حیات وحش از جمله جاذبه‌های گردشگری ابوزیدآباد است.ابوزیدآباد چون گنجی آرمیده بر کرانه کویر مرکزی ایران دارای پیشینه تاریخی درخشان و شکوهمندی است و با آنکه طبیعت قبای سبزش را از پهنه این سامانه به در افکنده، اما سرشت مردمانش که آمیزه‌ای از جوهر اخلاص و صداقت است سبزینه‌ای دیگر آفریده‌است.با آنکه از رود خروشان و چشمه جوشان در این کویر تفتیده خبری نیست تا تشنه‌کامان را سیراب کند دریای صفا و محبت کویریان دریادل امواجی از احسان و نجابت را پیشکش مشتاقان دیدار تمدن‌ها و آثار باستانی تاریخی این منطقه می‌کند.

آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع)
\"\"

بقعه و بارگاه مقدس امامزاده عبدالله بن علی(ع) و اسحاق و اسماعیل(ع) از فرزندان امام موسی بن جعفر(ع)  با شبستانی زیبا و صحنی سنتی که اطراف آن با طرح های معماری سنتی غرفه بندی شده است و رواق‌های مزین به آینه كاریهای بسیار زیبا همراه با گنبد و گلدسته طلایی رنگ و گلزار شهدای مجاور آن این مرکز را به یکی از جاذبه های گرشگری ابوزیدآباد تبدیل کرده‌است.

كاروانسرای شاه عباسی
\"\"

کاروانسرای شاه عباسی ابوزیدآباد به مثابه گنجی پربها در گذشته به علت قرار داشتن بر راههای اصلی کاشان ، یزد از یک سو و اصفهان از سوی دیگر دارای اهمیت بسیار زیادی بوده است .کاروانسرای ابوزیدآباد با پلانی چهار ایوانی وبا بیش از چهار قرن قدمت، مربوط به دوران صفوی می باشد . ورودی این کاروانسرا نسبت به نمای بیرونی تو رفته و گود است و این شیوه ساخت ورودی به ندرت در کاروانسراهای دیگر دیده می شود .گوشه های دو ضلع شرقی ساده و بدون برج می باشد اما در دو ضلع جنوب شرقی و شمال شرقی چهار پشت بند برج مانند قرار دارد .سقف پشت بام را با آجر پوشش داده اند و برای حفظ و نگهدار بیشتر روی آن را با کاه گل پوشانده اند . حیاط مرکزی کاروانسرا به ابعاد 32 در 27 متر در مرکزیت یک حجم مستطیل شکل قرار دارد. هشتی ورودی كاروانسرا نیز جلوه خاصی به این بنا داده است.این بنا در یك طبقه بنا شده و بخش شترخان و اصطبل ها از چهارگوشه محوطه وسط كاروانسرا كه به شیوه زیبایی به هم دسترسی و ارتباط یافته اند. ارتفاع دیوارهای این كاروانسرا به هشت متر می رسد و مساحت دو هزار و 200 متر و شامل 17 غرفه و سكو دارد.  كاروانسرا دارای هشت برج و بارو به عنوان حایل دیوار ها، چهار انبار یا اصطبل بزرگ و یك اتاق مهمانی برای نشیمن خان ها و روسای قبایل در گذشته و دو تنور است كه در گذشته برای نانوایی و پخت و پز كاروانیان مورد استفاده قرار می گرفته است. این كاروانسرا در ابتدای ساخت برای كاروان‌ها و مركب‌هایشان به عنوان مكان استراحت بوده و تا 60 سال گذشته شتربانان از یزد، اصفهان و شهرهای دیگر در این كاوانسرا اطراق می كردند.كاروانسرای شاه عباسی ابوزید آباد در ت‍‍اری‍خ‌ بیست و سوم م‍رد‌اد س‍‍ال‌ 1378ب‍ه‌ ش‍م‍‍اره‌ دو ‌ه‍ز‌ار و 371، در ف‍‍ه‍رس‍ت‌ ‌آث‍‍ار م‍ل‍‍ی‌ ك‍ش‍ور ث‍ب‍ت‌ شد.

كویر ابوزیدآباد
\"\"
1) سیازگه

\"سیازگه\" پهنه ای گسترده در دامن ریگزار های شمال ابوزید آباد است.جاده ای كویری را که به سمت شمال دنبال كنید در حصار تپه ماهور ها به مساحتی هموار و بکر بر می خوردید كه در تلاقی با ناهمواری ریگزار، بسیار جذاب می نماید.

2)بیابان پشت ریگ

بیابان پشت ریگ قسمتی (شرق) از بیابان بزرگ بندریگ واقع در شمال شرقی کاشان و شمال ابوزیدآباد واقع در استان اصفهان است. این بیابان از شرق با محدوده پارک ملی کویر از شمال به دریاچه نمک قم (آران و بیدگل) از غرب به بیابان مرنجاب و بیابان بندریگ و از جنوب به ابوزیدآباد و روستاهای حاشیه آن در یک نوار مرزی شرقی غربی محدود می شود.این بیابان در نواحی غربی و مجاورت مرنجاب پوشیده از تپه های ماسه ای تثبیت شده و در نواحی مرکزی خاکهای قلیایی با پوشش گیاهی اندک می باشد. در مناطق شرقی ارتفاعات یخاب و کوه های یخاب و کوه لطیف واقع شده اند و در قسمت شمال شرقی ارتفاعات کوه عقاب قرار دارد.در واقع پشت ریگ مکانی است که تپه های شنی بیابان بندریگ معروف به مرنجاب از سمت شرق پایان میگیرد. ریگ در گویش مردمان محلی به معنای مکانهای پوشیده از شن و رمل است و پشت ریگ به معنای مکانی در پشت تپه های شنی می باشد.پوشش گیاهی در مناطق شنی درختان تاق و بوته های اسکنبیل و نسی و در مناطق استپی تاق، درمنه، جگن، رشمه، شور الوان، شور بیابانی و اشنان قابل مشاهده است. در سالهای اخیر جهت شکستن باد و تثبیت شنهای روان در مناطق جنوبی،  جنگلهای تاق به صورت دست کاشت قرار گرفته اند.به دلیل دسترسی سخت تر نسبت به منطقه مرنجاب این منطقه بکر باقی مانده است. از این رو حیات وحش این منطقه از امنیت نسبتا بهتری نسبت به منطقه مرنجاب برخوردارند. پوشش جانوری منطقه عبارت است از : شاهین، عقاب، خرگوش، روباه شنی، گربه شنی، شغال، گرگ، جرد، هوبره انواع آگاما و مار، لاسرتای مرنجابی، پامسواکی و...

 قلعه كرشاهی
\"\"

قلعه کرشاهی از شاهکارهای معماری دوران مشروطه(قاجار)، بنایی دیدنی است که در قسمت شمال شهر ابوزیدآباد موقعیت جغرافیایی ?? درجه شمالی و ?? درجه شرقی، واقع در جنوب بندریگ، و در نزدیکی ارتفاعات  كوه یخاب قرار دارد. مساحت قلعه بیش از ???? متر مربع است و گفته می‌شود که شالوده آن در زمان قبل از اسلام ساخته شده است.در مجاورت قلعه سکونتگاهی وجود دارد که به ده کرشاهی معروف است تا چند سال پیش هم ساکنانی داشت که از آب قنات موجود در این محل کشاورزی می کردند.این مردمان زحمت کش اصالتا ابوزیدآبادی بوده و هم اکنون در ابوزیدآباد سکونت دارند. این بنا کاملأ با خشت خام احداث گردیده ودارای 5 برج بزرگ دیده بانی است. قلعه دارای غرفه‌ها واتاقکهای تودرتواست ودور تا دور آن را خندق بزرگ با روش مهندسی زیبائی بنا کرده اند تااز نفوذ دشمن به آن جلوگیری شود.حیاط بزرگ میانی قلعه که در میان آن، انبار حوض بزرگی وجود دارد و اتاق‌های شاه‌نشین زمستانی و تابستانی، انبار، اصطبل‌های طویل و بزرگ و برج‌های ستبر و بلند را جانمایی کرده با ترکیب و در هم‌گسیختگی فضاهای مختلف، طراحی منحصر به فرد این قلعه را به رخ می‌کشاند.

 مجموعه تاریخی خواجه
\"\"

مجموعه تاریخی خواجه در مركز شهر ابوزیدآباد، شامل مسجد، دو باب حمام، رخت شویخانه و آب انبار با قدمت ششصد سال می باشد.

خانه های تاریخی
\"\"
خانه های تاریخی ابوزیدآباد یکی از منابع پرارزش معماری ایرانی هستند که در بافت این شهر و در میان تغییرات کالبدی آن در طی سالیان اخیر و در کنار خانه ها و ساختمان هایی شبیه به آنچه که در سراسر شهرها و استان های کشور و به صورتی غیراصولی و غیرمعمارانه دیده می شود، هنوز رنگ بویی از هویت پرسابقه و غنی این شهر را به نمایش می گذارد. هویتی از آنچه معماری ایرانی ، در قالب رموز و معناهای نهفته در آن، نام گرفته است و رو به ویرانی است.خانه های تاریخی كه بعضا آمیخته با باورهای معنوی مردم است، می تواند برای ما نمادی از این هویت رو به ویرانی باشد. از مهمترین خانه های تاریخی ابوزیدآباد می توان خانه‌های مرتضوی، بیغمی، غلامی، باقری،فتاحی، سرافرازی، بی بی جانی را نام برد.

آب انبارها
\"\"
آب‌انبار یکی از کهن‌ترین پدیده‌های معماری در مناطق خشک و کم‌آب دنیاست. آب‌انبار، حوض و یا استخر سرپوشیده‌ای است که در قدیم برای ذخیره آب و در زیر زمین ساخته می‌شده است و آب آشامیدنی را برای روزهای کم آبی فراهم می‌کند.از آب انبارهای موجود در ابوزیدآباد می‌توان آب انبار خواجه،آب انبار بیغمی و آب انبار گز را نام برد.

کوه یخاب
\"\"
در شمال کاروانسرای کرشاهی قرار دارد. ارتفاع کوه در حدود 1800 متر از سطح آب های آزاد است و صعود به آن می تواند یک برنامه مفرح ورزشی در سفر به ابوزیدآباد باشد.

;
نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید
کد امنیتی
ذره بین

هیچ نظری برای این خبر ثبت نشده است

با ثبت نظر خود اولین نفری باشید که برای این خبر نظر ثبت کرده است.